top of page

Ramslök, äpplen, päron, rabarber, vinbär, hallon och mycket mera har vi tillgängligt på gården och givetvis skall vi dela med oss av våra bästa recept. Sidan är under bearbetning.

Fläder och Älgört saft

I början av Juli blommar såväl Flädern som Älgörten och då är det dax att göra saft så man klarar hela den långa vintern. Var bara uppmärksam på att det bara är den äkta fläderns blommor du använder och inte druvfläder. Druvfläderns blommor växer likt druvklasar medan den äkta fläderns blommställningar är platta. Älgört växer vilt på många ställen i alla fall i mellersta Sverige där jag bor. Den trivs på fuktiga platser.

INGREDIENSER

40 st Fläder eller

80 st Älgörtsklasar som är lite mindre än fläder.

5 st citroner ev. kan du byta några citroner mot lime.

2 kg  Socker

50 gr Citronsyra

2 liter Vatten

Ev. 1 tsk Atamon per liter saft

Gör så här:

Skölj blomklasarna nogrann och låt vattnet rinna av, lägg dem därefter i en stor bytta. Tvätta citronerna i varmt vatten och skiva den tunnt, placera dem i samma bytta som blomklasarna.

Koka upp vattnet, rör ner socker och citronssyra, häll därefter vätskan över blommorna och citronerna. Låt stå i ca 3 dagar. Sila och tillsätt ev. Atamon för lägre hållbarhet eller frys saften om du vill förvara den länge.

bottom of page