top of page

Januari 2014

Helgerna är över och ett nytt år har startat. Vi har haft en hel del lediga dagar, tyvärr har det dock inte blivit så mycket arbetat här på gården som det var tänkt. Lillstugan står kvar som den gjorde innan, målning och tapetsering har inte blivit klart. Men än är det långt till våren då vi planerat att ha den färdig. Ibland behöver man ta tillfället i akt att vila och umgås med nära och kära.

Slyröjning

Nu när marken har blivit frusen och hård har vi äntligen kunnat börja röja sly på markerna. Vi har börjat uppe vid övre ängen och kommer fortsätta nedöver och håller på så länge vädret tillåter. Längtan till våren nu stor.

Lillstugan

Renoveringen har nu kommit igång på allvar. Målningsarbetet har startat och tapeter inhandlats, men än är det mycket kvar att göra. Tyvärr är det mycket tveksamt om renoveringen hinner bli klar till denna sommaren man hinner inte med riktigt så mycket som man förväntar sig. 

Pysselverkstaden

Till sommaren planerar vi att ha ett antal kreativa träffar på gården. Planen är att använda "logen" i stallet eftersom hästarna då kommer att vara på bete. Ett stort praktiskt bord skall målas och beläggas med kakel och stolar inköpas på loppis. Hyllor skall sättas upp och material införskaffas. Visserligen är det än så länge långt kvar till sommaren men det vill till att starta i tid så att allt hinner bli klart.

Trädbeskärning

Holländarens trädgård har varit här och tittat på vår fruktträd. De skall beskäras för att ge mer frukt så att vi kan starta tillverkningen av must, most och cutney till sommaren.

VÅR !!!!

Våren är här! Idag har det varit flera plussgrader, krokusarna tittar upp i rabatterna och blåssipporna blommar i backarna. I dammen har knipor, krickor, gäss och änder flyttat in. Det är helt underbart att se naturen vakna till liv igen, både människor och djur njuter för fullt.

 

Snart är det dax att förbereda för sommarens blomster och grönsaksodlingar. Det skall bli så roligt. Vi siktar in oss främst på att odla kronärtskockor, squash och tomater i år. Jag skall försöka behärska mig och inte planera för mycket för jag vet att det blir svårt att få tiden att räcka till allt vi vill göra. 

Det känns som sommar.

Helgens väder har varit helt fantastiskt. Sista helgen i mars och temometer har gått över +10 grader, i solen säkert 15 grader varmt. Som tur är är nätterna kalla för annars hade alla vårblommor blommat över alltför snabbt, man vill gärna få tid att njuta länge av den underbara våren. I helgen har vi jobbat med röjning i skogen. Vi har ju anlitat Vadsbo skog men maskinerna röjer ganska grovt. Utsikten från huset över dammen vill vi göra lite extra fina och vandrings / ridvägarna skall vara breda och fria från sly.

 

 

Ramslök

Nu är det dax att plocka de späda bladen av ramslöken. För er som inte smakat ramslök kan jag berätta att det verkligen är en delikatess som hör våren till. Den är relativt sällsynt och växer framför allt i kalkrik, näringsrik jord. Hos oss är den dock inte sällsynt utan växer i mängder runt dammen och bäckarna. Man kan äta den som den är i sallader, man kan göra pesto, ramslök smör eller en delikat ramslöksoppa. Den har en stark smak som påminner om vitlök men det är bladen man använder. Ramslöken är känslig för värme, smaken försvinner gärna när den upphettas så var försiktig med det.

 

Ramslöksoppa är en verklig delikatess och efter att ha tillverkat den i många olika varianter har jag kommit fram till att nedanstående recept är det bästa.

 

Så här grönt och vackert är det i backarna där ramslöken växer.

 

Jag har förstått att finkrogarna betalar bra för ramslök, är det någon som vill köpa?

Sommar!

Våren var väldigt intensiv och nu är det sommar. Det är helt underbart med de ljusa sommarkvällarna och vädret har varit varm och inbjudande unde en längre tid. Skogsröjarna har kommit igång med arbetet igen nu när marken är hård efter en tids torrt väder. Vi hade hoppats på lite nya hyresgäster i våra beteshagar men de som vi avtalat med fick ändrade planer i livet och det innebar försäljning av deras hästar. Nu är det lite sent för att hitta nya betesgäster men än har vi inte gett upp. Är du intresserad, ring gärna.

Skogsröjning

Vi har anlitat Vadsbo skog för att röja sly i skogen. Vi började själva men insåg att det var ett alltför tidsödande arbete, här behövs bättre resurser i form av skogsmaskiner för att det skall bli någon ordning. Det kommer troligen ta hela sommaren innan arbetet är klar, förhoppningsvis blir det en torr sommar för om det blir alltför mycket nederbörd kommer dom inte kunna köra i skogen eftersom marken då blir alltför förstörd.

Hästar på bete

Sommaren innebär att hästarna går ute dygnet runt. Det är skönt för oss människor på gården för då får vi sovmorgon emellanåt. Det innebär förstå också att hästarna noggrant måste tittas till varje dag så att inga skador uppstår. När det är varmt och mycket insekter är det lätt hänt att en liten rispa förvandlas till ett stort infekterat sår.

I år blev det inga ytterligare hästar på våra betesmarker men till nästa sommar gör vi ett nytt försök att hitta intresserade att lämna sina djur till sommarbete hos oss. Vi har dock lånat ut marken högst upp mot silverfallen till grannens kor så här blir det betat ordentligt.

Lilla Cola har blivit stor

Efter att ha fått vila och gått på bete hela sommaren har vi nu satt igång våran 3 åring igen. Hon är både lättlärd och snäll, än så länge har Caroline bara åkt i backen en gång och det var i våras strax före 3 års testet. Nu har hon vuxit till sig lite och gör förhoppningsvis inga bockande repor över ridbanan mer.

Höst

Det känns lite trist nu när dagarna blir kortare och vädret kallare. Efter en fantastisk juni och juli blev augusti väldigt kall men september kompenserade detta med att visa sig från sin bästa sida. Nu när det är oktober lyser lönnarna i vackra höstfärger och höstvädret har hitintills varit skönt med mycket sol. Killarna i familjen som gillar att spela golf är lyckliga så länge det inte är vintergreener, då tycker dom att det blir dax att ställa undan klubborna för vinterförvaring.

Vintertid

Nu i helgen vred vi tillbaka klockan en timma, det innebär att det nu blir mörkt redan vid 5 tiden på eftermiddagen. Det känns dystert men vädret är fortfarande varmt för årstiden även om det regnar och blåser. Får jag som jag vill kommer vinten vnta på sig ett pra tag till. Grannen som plogar vår väg är dock tillfrågad så om snön kommer kan vi ta oss ut till stora vägen

Nybygge på Dämman

Vi har styckat av en bit mark till vår dotter Caroline och hennes sambo Martin. Efter lång tids letande efter en lämplig plats som kan godkännas för byggnation fick dom i höstas äntligen bygglov. Huset kommer att bli en JB Villa i två våningar och på 160 kvm. Allt arbete inomhus med målning, tapetsering, golvläggning m.m. skall dom göra själva och snart kommer vi inte längre få någon hjälp av dom.

Så lätt är det

Jag har tittat på programmet fuskbyggarna några gånger och tänker då att så obetänksamma folk är. Varför anlitar man den billigaste entreprenören och varför tar man inte referenser. Nu har vi eller snarare Caroline och Martin, bittert fått erfara hur lätt det är att hamna i denna situationen. Grundarbetet till huset skulle dom själva tillse att det blev utfört. Till detta anlitade de en lokal markanläggare och vid ett flertal gånger var dom och tittade tillsammans och diskuterade vad som skulle göras. Dom fick offert - som inte var särskilt billig - men de beslutade att gå vidare med denne entreprenör och efter att ha tackat ja till offerten på markarbete för hus, garage, gårdsplan och väg startade arbetet. När det var utfört kom sedan JB Villans arbetare för att göra sin del av arbetet och upptäcker då att det är ett riktigt fuskjobb. Stubbar och svartjord var inte borttagna och till vägen hade det använts en alltför dålig täckduk och här var bara det allra övsersta lagret borttaget. Enligt JB Villans ansvarige, det värsta fuskjobbet han sett på 35 år. Efter många samtal och hotelser om ARN kom de till slut överens om att dom endast skulle betala för materialet och även göra avdrag för det extra arbete JB Villan fick göra. Behöver du veta vem man INTE skalll använda i vårt område, kontakta mig gärna så skall jag berätta vem det är.

Dammen

Vår damm har börjat läcka vatten vid sidan om fallet, detta gör att vattennivån sjunker och blir alltför låg. Det är inte lätt att veta hur detta skall lösas - man kan ju inte vara expert på allt :-). Vi har därför anlitat ett företag som kom till oss för att titta på skadan och ge förslag på vad som bör göras. Vintern är förstås inte den allra lämpligaste tiden på året för att åtgärda sådant men det är bra att dom har tittat på det nu och gett och ett förslag på hur det bör åtgärdas så vi kan starta arbetet i vår. Först skall vi snka vattennivån med hjälp av munken som även behövs ses över och renoveras, sedan skall det grävas ur vid fallet och tätas med en markduk och sedan fyllas på med sten och grus. Kanske även bygga upp fallet en bit till så att vattennivån höjs något. Vi skall även ta in en som klipper av växtligheten i dammen så att det kommer se snyggare ut. Man får vara försiktig med sådant arbete för det är många levande djur i och runt dammen som är beroende av den. Det kommer säkert bli jättebra men troligen inte klart förrän i sommar.

Hästarna

Cola som hoppades in av Caroline i September - Oktober har nu fått några månaders vila. Hon är förstås inte så förtjust i det, hon ser alltid lika ledsen ut när vi pysslar och rider de andra hästarna och hon bara får stå kvar inne. Vid jultid är det dock dags att sätta igång henne igen om bara vädret tillåter. Hitintills har vintern varit väldigt behaglig, även om hagarna blir leriga och tråkiga i det milda vädret, fungerar det ändock väldigt bra att rida på banan, även om mn saknar ridhus när det regnar som mest.

Zina har inte tävlat något i höst för att Caroline har haft fullt upp med husbygget. Hon är dock i full gång och pigg och glad, får hon bestämma själv blir det säkert några tävlingar till våren. Hon var halt tidigt i höstas så den långa frånvaron från tävlingsbanorna har säkert varit nyttig för henne. Caroline försöker även hitta en ny hopptränare då hon inte är fullt nöjd med den tidigare.

Zigge börjar bli gammal - 20 år snart - men är än pigg och glad. Han har dock haft mugg på ena bakbenet som trotts all omvårdnad inte vill ge med sig. Det finns ju heller inget preparat som hjälper som man kan köpa utan recept nu för tiden. Förr använde jag alltid kaliumpermanganat men även det är nu receptbelagt. Därför får han nu ta det lugn och det blir mest joggning och skogsturer för att hålla igång honom och nästa vecka blir det besök hos Ragnhild på Husaby hästklinik för att komma tillrätta med problemet. Jag skall också passa att be dom raspa tänderna på honom eftersom det var länge sedan sist och han tidigare haft problem med hakar.

Grisar!

Går ringde grannen och berättade att de hade sett vildsvin vid infarten till vår gård. De hade även skjutit vildsvin på Lerdala gård som ligger ca 1 km ifrån oss. Martin - gårdens jägare - blev glad och tyckte var var roligt att det nu även skulle gå att bedriva grisjakt på Dämman, jag som varken är förtjust i jakt eller vildsvin tyckte inte det var lika roligt. Visserligen kan jag inse nödvändligheten till jakt, framför allt med en jaktansvarig som Martin, som är väldigt noga med att spara de bra djuren och skjuta ut de som är sämre, men ändå. Jag tycker det är lite makabert, jag föredrar att titta och fotografera. Vildsvin kan ju också förstöra riktigt mycket i trädgården och att möta dom i skogen på kvällspromenaden skulle nog vara lite skrämmande.

Vinterpromenad

Under en av årets sista dagar var ett gäng med entusiastiska skog och miljöintresserade människor hos oss på besök. Vi företog en långpromenad i omgivningarna där vi berättade om gården, brännugnarna, brottet och bygden. När vi blev hungriga stannade vi och gjorde upp en eld för att grilla korv. Det blev en väldig trevlig dag.

Nybygget är på plats

Som jag berättat tdigare har vi styckat av en tomt till vår dotter och måg. Huset är nu på plats men än återstår mycket arbete. Allt invändigt skall dom göra själva, allt för att spara på kostnaden, så alla kvällar och helger framöver kommer dom få tillbringa i huset. Inflyttning är planerad till början av April. Det bästa med husets placering är förstås den vackra utsikten över Lerdala Lången men för oss är det en fantastisk fördel att ha dom boende intill övre ängen som nu kommer att kännas säkrare att användas till bete för hästarna, och att det blir enkelt att förse dom med vatten i hagen.

bottom of page