top of page

Taggtråd

 

En av årets första aktiviteter bestod av att ta bort gammal taggråd främst från övre ängen, men vi åkte också runt och hämta upp rullar av taggtråd vi hittat liggandes lite här och var på markerna. Jag förstår inte riktigt hur man tänkte när man lät all denna gammla tråd ligga kvar, risken att skogens djur skadar sig är väldigt stor. Nu är det skönt att i alla fall en hel del är borttagen. Så snar tjälen går ur marken skall nya stolpar och stängsel sättas upp. Hästarna kommer få en underbar sommarhage på övre ängen.

Inte över isen kanske men han traskar runt här på markerna till förtret för jägare Martin som inte tycker om att han till våren kommer att äta upp många av de rådjurs kiden som föds. Lite rätt har han väl kanske men jag tycker nog att alla skogens djur har rätt att finnas och bo i vår skog.

Räven raskar över isen.

 

Lite eget arbete på gården

Under vintern har vår dotter och måg byggt hus på vår mark. Det är jätteroligt att dom väljer att bosätta sig så nära oss, men det har varit mycket arbete för dom, eftersom de valt att göra en stor del av arbetet själva. Vi har givetvis försökt hjälpa dom så mycket vi kunnat och hunnit med och nu är det inne på slutarbetet, tapetsering och lister är snart klart och den sista mars är det slutbeskikning och inflyttning i början av April.

Våren är här!

I år har våren kommit extra tidigt. Det är härligt att se tussilago och blåsippor i markerna och i dammen har svanar, gäss, knipor och änder flyttat in. Småfåglarna kvittrar och solen lyser från en klarblå himmel. Visserligen är nätterna lite kalla men det kanske är tur så att vi får njuta av en lång härlig vår.

Äntligen

Lillstugan som vi hade planerat att göra klar för uthyrning redan förra sommaren är nu äntligen klar för veckovis uthyrning. Ja själva arbetet med huset blev klart i vintras men nu har vi även fyllt på med möbler. Nu skall det fotas och läggas ut på lämplig siter för uthyrning i sommar, du är hjärtligt välkommen att bo hos oss under din semester.

Brr vilken kall vår

Trotts att vi nu kommit några dagar in i Juni har vi fortfarande inte släppt hästarna på bete. Det är så kallt på nätterna så jag har inte hjärta att låta dom gå där i kylan och regnet hela natten, men dom är lyckliga att få äta gräs på dagarna. Men snart, på Torsdag tror jag att det skall fungera. Jag längtar verkligen till bara en enda sovmorgon, men säkert kommer man ändå vakna lika tidigt trotts att man inte behöver det.

"Lilla" Cola som är en riktig olycksfågel har nu fått ett överben på höger framben och får därför bara skritta i några veckor tills det inte är aktivt längre, visserligen haltar hon inte men vi vill gärna vara försiktiga så att det inte blir värre.

 

Vi röjer, röjer, röjer och röjer

Att röja i skogen är ett riktigt evighetsarbete. Vadsbo skog var hos oss och tog ner det värsta men för att det inte skall bli lika igenväxt igen måste vi själva hålla efter slyet, det är verkligen ett riktigt evighets arbete. I våras såg det fint ut men det växer fort upp igen. Närmaste skogen har vi hållt efter och skogen västerut skall vi jobba hårdare med i höst.

Livet på landet är tufft

Grågässen fick 7 ungar i våras och har 3 st kvar, dom är nu så stora att dom säkert kommer att klara sig. Av canadagässens 4 ungar, finns intenågra kvar och svanarnas 3 ungar har också fått sätta livet till.

Sommaren blev kall och regnig

Av sommarens odlingar i trädgården blev det inte så mycket. Gurkorna blev små och få, kronärtskockorna blev väldigt små men chansen finns att plantorna blir stora och starka till nästa år. Tomaterna hann inte bli röda utan de flesta får mogna inomhus. Även Plommon och Äppleskörden blev mindre än normalt. Ärtorna klarade sommarens kyla och regn ganska bra. Med andra ord har sommarens skörd på Dämman blivit en katastrof. Men ändå, äppelmos och plommonmarmelad har kunnat tillverkas i mindra mängd. Till nästa sommar hoppas jag att det planerade växthuset skall vara klart.

 

 

Vi firade 60 års dag

Tomas fyllde 60 år i år. Den firade vi tillsammans med alla barn och vårt hitintill enda barnbar i Frankrike. Det var en härlig vecka i Deauville i Normandie. Vi hyrde ett stort hus med gott om plats för oss alla. På dagarna gjorde vi utflykter och badade i det visserligen ganska kalla haven men med en helt fantastisk sandstrand. Vi hade anlitat en riktigt duktig tjej att se till hästarna när vi var på semester så allt fungerade väldigt bra här hemma också. Vi passade också på att anlita en hantverkare att göra om vårt badrum när vi var borta, så hemma igen hade vi ett nytt fräscht badrum. Härligt!

 

Hösten är här!

Sommaren är slut och hösten har kommit. Jag tycker det är skönt med höst, luften är frisk och alla flygande, bitande intsäkter försvinner, löven på träden färgas i vackra färger och skogen fylls av svamp. September och Oktober har också bjudit på mycket sol och lite regn vilket verkligen är skönt. Det ledsamma är bara mörkret, och snart blir det vintertid och än mer mörkt på kvällarna. 

 

Pyssel i stallet

En dag i början av vintern träffades några tjejer för att göra vackra dörrkransar. Vi började med en skogpromenad och plockade till oss vackra löv, mossa, bark, bär m.m. att dekorera med. Vi hade även en del material så som kransar, band och dekorationer från Slöjd-Detaljer. Under några roliga timmar skapades det vackra kransar endast med avbrott för glögg, pepparkakor och glada skratt.

Skogspromenad

Att promenera och upptäcka saker i skogen tycker både stora och små är ett roligt nöje. En snöfattig vinterdag gick vi tillsammans med son, svärdotter och barnbarn till Silverfallen. Med oss hade vi en fikakorg och trots att vädret inte var det bästa hade vi en härlig förmiddag i skogen med klättring över gärdsgårdar, vadande över diken och givetvis tog vi en titt på det härliga vattenfallet.

Julen är här!

Lika efterlängtad som vanligt kommer julen. Det är så skönt att få lysa upp mörkret med adventsljusstakar i fönstren och granar både inne och ute.Som vanligt har granarna tagits i vår egen skog och eftersom vår skog till största delen består av lövträd är det alltid lika svårt att hitta en gran som är vacker nog, men när den kommer in i huset och fylls med ljus och dekorationer är den alltid vacker ändå.  

I år firar alla våra fyra barn jul hemma hos oss på Dämman och huset fylls av folk. Än så länge bara ett barnbarn men han är en helt underbar kille som håller igång oss alla. Efter julmiddagen kom tomten och knackade på, till att börja med var Jack lita avvaktande men kom sedan igång och hjälpte tomten att dela ut all klapparna. Julen är allt en härlig tradition.

bottom of page