top of page

Händelser 2013

Skogsstyrelsen på besök

I veckan var skogsstyrelsen på besök för att hjälpa oss med hur vi bäst går till väga för att röja i skogen. Tomas gick igenom det hela och fortsatt arbete med utvecklingsmöjligheter kommer utredas. 

Converse hos veterinären

Lilla Cola är skadad och ofta blir det lymfangit i såren. Nu fick hon dessutom svallkött på ett av såren. Vi åkte därför in med henne till Husaby Hästklinik och fick hjälp.

 

Hon röntgades och ultraljudades och det visade sig att hon hade haft en kraftig blödning i benet. Vi fick med oss butta som hon ska få i 10 dagar och sedan blir det återbesök om 3 veckor om svullnaden inte gått ner. Men redan efter ett par dagar så såg det betydigt bättre ut.

Jakt på Dämmans Gård

Sedan bockjakten startade den 16 augusti har det varit en del jakt på Dämmans- och grannens mark som arrenderas av Carolines sambo Martin Jern. 

 

Tillsist gav det hela utdelning och resulterade i en förmodad medaljbock. Nöjd jägare som också för första gången släppte nya valpen Astor på eftersök som gick utmärkt. 

Massor av äpplen

Fruktträden har burit enorma mängder frukt i år. Vi hade planerat att göra must av äpplena, det hade varit så roligt att sälja av Dämmans Äpplemust. Tiden ville dock inte räcka till, så det får vänta till nästa år. Förhoppningsvis är det då barnen tagit över en del av det tidskrävande arbetet i familjeföretaget - Slöjd-Detaljer - så att jag kan arbeta mera hemma.

Höstpromenader

Hösten har varit otroligt vacker, varm och skön. Knappt en droppe regn har det fallit. Trist förstås för att vattnen nivån i bäckar, fall och dammen är extremt lågt. Hela hösten har vi kunnat ta många och långa promenader i den vackra naturen. Både djur och människor trivs på gården när vinter låter vänta på sig.

Renoveringar

Renoveringen av lillstugan har nu äntligen kommit igång på allvar. Elen är utbytt och jordfelsbrytare installerad för säkerheten. En luftvärmepump är installerad och skorstenen och kaminen är lagad. Målning pågår för fullt. Till våren kommer vi ha en ny fräsch stuga till uthyrning.

Cola är inriden

Lilla Cola har ridits in under hösten. Hon har även varit på löshoppning hos Uno Bohman i Skara djursjukhus ridhus ett antal gånger. Nu får hon vila från ridningen någon månad för att sättas igång igen i god tid till 3 års testet i Maj.

Älg jakt

Älgjakten är i full gång. Än har dock ingen älg skjutits. När jägaren inte är här kommer dom gärna in i trädgården för att äta av dom kvarvarande äpplena men så fort jägarna är här håller dom sig gömda i skogen, dom är kloka dom djuren :-)

Skogen skall tuktas

Vadsbo skog har anlitats till att hjälpa oss med skogen. Vi har slitit själva med att röja stigar men inser att det är ett alltför tungt och tidskrävand arbete för att vi skall kunna klara av detta själva. Nu kommer dom för att ta ner en del skog och röja sly för föryngring av ädellövskogen. Även stengärdsgårdarna skall röjas fram, det kommer både bli vackert och ge skogen utrymme att växa till sig. Till våren sätter vi staket på övre ängen, det kommer bli en vacker beteshage till sommaren. Vill du ha den häst på bete hos oss, se vidare under rubriken erbjudanden.

Snön har lagt sig över Dämman

I natt kom snön, i massor, och stormen Per gör att den yr och gör vägarna besvärliga att åka på. Men på gården är det fortfarande lugnt. Vårt läge med kullarna i öster och skogen i söder och väster gör att vinden aldrig riktigt kommer åt att blåsa hos oss. Trotts att man hör att vinden viner är det lugnt på gårdsplanen.

Juletid

Julen 2013 har varit snöfattig här på Dämman. 6 grader varmt och regn på julafton gör det svårt att få till den rätta julstämmningen, vi får glädjas åt förra årets vackra snörikta foton. Dan före dan tog vi en promenad till silverfallen och grillade korv, det kändes mer som tidig vår är juletid men var en väldigt mysig utflykt. Julafton firas tillsammans med alla barn med respektive och lilla barnbarnet Jack samt Mariannes föräldrar så huset fylls med folk och julklappar. God Jul!

Gott Nytt 2014

Ett nytt år med nya utmaningar och möjligheter har precis startat. Vi hoppas att marken fryser till så att röjningsarbetet i skogen kan startas. Just nu är marken så vattensjuk att maskinerna kommer att förstöra alltför mycket om arbetet sätts igång. Lillstugans renovering går också framåt, badrummet är snart klart men det återstår en del målningsarbete och tapetsering innan huset är klart för uthyrning.

bottom of page